19.02.2010 15:41 Starost: 6 yrs

Pasivne kuće i fasada

Kategorija: Fasade.com.hr - novosti
Autor/ica: Valentina Zdelar
Važan element kod pasivnih kuća je izolacija, te samim time i fasada ima značajnu ulogu kod ukupne energetske efikasnosti objekta.

U pasivnoj kući, debljina izolacije bi trebala iznositi od 25 do 40 cm, prozori bi trebali biti s trostrukim ostakljenjem, a vrata imati dobar koeficijent prijelaza topline, te dobro brtviti, čime se znatno smanjuju toplinski gubici i potrebe za grijanjem. Sustav mehaničke ventilacije opskrbljuje objekt svježim zrakom, a putem izmjene topline izlazni i potrošeni zrak iz unutrašnjosti na višoj temperaturi može prenijeti i do 80% svoje topline na ulazni zrak. Primjerice, ako je zrak u prostoriji na 20°C, a temperatura okoliša 0 °C, temperatura ulaznog zraka se može podignuti i na 16°C. Proces je u ljetnim mjesecima obrnut, tako da izlazni zrak preuzima toplinu ulaznog zraka, održavajući ugodnu temperaturu u prostorijama bez potrebe za klima-uređajem.

Pasivne i niskoenergetske kuće predstavljaju suvremeni trend ekološki osviještene gradnje. Vrijeme razvoja ekološke svijesti, ali i potrebe za kvalitetnijim načinom života, doveli su do sve većeg interesa za tzv. štedljive kuće. U tom smislu, portal pasivna-kuca.INFO daje doprinos očuvanju okoliša, podizanju ekološke svijesti i kvalitete življenja, kao i veće energetske učinkovitosti u gradnji.


KontaktPrijavaMarketingForum

Pozivamo tvrtke iz područja fasadnih materijala i fasaderskih usluga, da se oglase na portalu prema važećem cjeniku te ostvare pravo na 1 mjesec besplatnog reklamnog članka na fasade.com.hr. Prijaviti se možete putem sljedećeg obrasca.